"Vruchtenyoghurt verliest voordelen door allerlei toevoegingen"

Door allerlei ingrediënten die de producenten toevoegen, schiet er in vruchtenyoghurts vaak nog weinig over van de gezondheidsvoordelen van de magere, witte yoghurt die aan de basis ligt van het recept. Dat blijkt uit onderzoek door Test-Aankoop van 30 merken van aardbeienyoghurts.

Vooral de toegevoegde suiker is volgens de consumentenorganisatie de grote boosdoener. Alle onderzochte yoghurts bevatten tussen 10,9 tot 16,6 procent suikers, en ook het vetgehalte durft al eens uit de pan swingen. "Zo wordt een gezond product alsnog erg calorierijk", klinkt het. Test-Aankoop betreurt ook de aanwezigheid van het bewaarmiddel kaliumsorbaat in 6 yoghurts. Op 5 producten na werden ook kleurstoffen toegevoegd, wat niet zonder risico is. Zeven keer werd cochenille aangetroffen, een kleurstof die een allergische reactie of intolerantie kan uitlokken.

Te weinig aardbeien in aardbeienyoghurt

Test-Aankoop is ook niet te spreken over het lage gehalte aardbeien in de onderzochte yoghurts, wat in flagrante tegenspraak is met de mooie plaatjes op de verpakking. Het laagste aangetroffen percentage bedroeg 6 procent, wat overeenkomt met een halve middelgrote aardbei voor een portie yoghurt van 125 gram. De afwezigheid van echte aardbeien wordt vaak gemaskeerd door de toevoeging van kleurstoffen en aroma's. Slechts zes producten bevatten helemaal geen aroma's, waardoor enkel hun smaak authentiek is.