"Zo sober leven en zo veel geld hebben"

Ze werkte als schooljuffrouw en was een tijdlang politieagente in Londen. Wonen deed ze sinds 2005 in een eenvoudige flatje in Glasgow. Trouwen deed ze nooit. Buren wisten dat ze graag reisde, maar rijkdom, in welke vorm dan ook, was haar vreemd. In maart stierf ze, na een gevecht van twee jaar tegen longkanker. Tot dan was er niets dat deed vermoeden dat ze een riante erfenis zou nalaten.

Want Margaret Dickson, 72 geworden, liet uiteindelijk 1,1 miljoen Britse pond (1.4 miljoen euro) na, zo bleek vorige week uit haar testament. Nicht Jean Brock: "We waren geschokt te ontdekken hoeveel geld ze bezat. Ook al leefde ze vrij sober -alleen deed ze zich regelmatig een reisje cadeau-, we hadden geen idee dat ze over zo’n aandelenportfolio beschikte."

"Ze bezat drie aparte rekeningen, met op elk ongeveer 100.000 pond. Het resterende bedrag was het resultaat van vrij succesvolle aandelen, waaronder die van kledingketen Marks and Spencer en tabaksfabrikant British American Tobacco." Volgens haar nicht zou ze de aandelenmarkt ontdekt hebben via een oom.

In haar testament maakte ze duidelijk dat het grootste deel van haar opbrengsten naar goede doelen moeten gaan, onder meer voor organisaties die zich bezighouden met kanker- en hartpatiënten, en met blinden. Voor familie en vrienden liet ze 20.000 pond na.

Het verhaal van de vrijgevige vrouw werd de afgelopen dagen wereldwijd opgepikt.