Alstom kiest toch voor GE, maar...

Het Franse industrieconcern Alstom zou nu toch unaniem het overnamebod van de Amerikaanse tegenhanger General Electric verkiezen boven dat van Siemens. Wel zou Alstom zich een maand de tijd geven om het bod van GE te laten evalueren door een onafhankelijk onderzoeker.
AP2012

Vanavond is de raad van bestuur van Alstom bijeengekomen. Op tafel lagen een overnamebod door General Electric en een van de Duitse tegenhanger Siemens. 

Volgens de websites van de Franse beurskrant Les Echos en die van Le Figaro zou de raad unaniem het bod van GE voor de energietak aanvaard hebben. Er is wel een maar, want Alstom zou een onafhankelijke expertise willen laten uitvoeren van dat bod.

Dat zou een maand kunnen duren en in die periode zou Alstom geen ander bod kunnen in overweging nemen. In elk geval lijkt het er op dat de Fransen tijd hebben gewonnen om één en ander in perspectief te plaatsen. 

Officieel is er nog geen mededeling van Alstom. Die zou er morgenochtend komen voor de opening van de beurs Euronext Parijs. Alstom is een onderdeel van de sterindex CAC40 van de beurs van Parijs.

AP2009

Siemens deed eerder eigen bod op Alstom

Eerder vanavond was bekend geraakt dat de Duitse tegenhanger Siemens een eigen overnamebod had gelanceerd op Alstom. Het is niet duidelijk want daarin staat, want Siemens zou eerst de boeken van de Franse rivaal willen onderzoeken.

Algemeen wordt aangenomen dat het slechts om een gedeeltelijke overname gaat waarbij beide bedrijven afdelingen ruilen plus een overnamesom van Siemens voor Alstom.

Concreet zou Siemens de afdeling die de hogesnelheidstrein ICE en locomotieven bouwt, overdragen aan Alstom, die die tak zou samenvoegen met de afdeling die TGV's, de Thalys en de Eurostar bouwt. Alstom zou zo een grote producent van hst-treinen worden.

Omgekeerd zou Siemens de afdeling infrastructuur voor energiecentrales en netwerken overnemen van Alstom. Dat is goed voor 70% van de omzet van Alstom. Siemens zou zo uitgroeien tot een erg grote speler op dat terrein.

Brian Blanco

Amerikaans bod deed Frankrijk steigeren

Met die strategie zou Siemens een overnamebod van de Amerikaanse gigant General Electric (GE) op Alstom afwenden. GE heeft 13 miljard dollar over voor Alstom, maar heeft enkel interesse voor de energieafdeling. 

De Franse regering was daar erg beducht voor om de beslissingsmacht over een groot bedrijf als Alstom naar het buitenland zien te vertrekken. Parijs had Siemens overigens uitgenodigd om tussenbeide te komen om zo een Europese kampioen in energie of "Airbus in energie" te worden. Alstom zou dan een "Airbus in hst-treinen" worden. 

Zo simpel ligt het echter niet. Met de deal zou Siemens inderdaad een goeie zet doen, omdat de energietak het meest winstgevend is. De bouw van energiecentrales in Europa heeft de wind in de zeilen. Die voor hst-infrastructuur echter veel minder en dus is Alstom nog niet helemaal uit de problemen. Bovendien zou de Europese Commissie zich eens kunnen afvragen of Siemens en zeker Alstom met zowel de TGV als de ICE niet te veel de vrije concurrentie in Europa zouden verstoren. 

Daar komt dat Alstom een privébedrijf is waarvan 29% van de aandelen in handen zijn van de Franse bouw- en telecomgroep  Bouygues. Die wil af van dat belang en keek uit naar het toch vrij riante bod van General Electric.