Belgische zuivel boomt in China

De Belgische zuivelindustrie heeft vorig jaar een omzet geboekt van 4,8 miljard euro, 10 procent meer dan in 2012. De export neemt een steeds belangrijker aandeel in en was vorig jaar goed voor bijna twee derde van de omzet. China is de grootste groeimarkt. Dat heeft de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) meegedeeld.

In 2009 vertegenwoordigde de uitvoer nog 53 procent van de totale omzet, maar vorig jaar was dat aandeel opgelopen tot ruim 64 procent, of 3,1 miljard euro, aldus Renaat Debergh van de BCZ. Vooral melkpoeder, boter en consumptiemelk worden uitgevoerd.

Opvallend is de opmars van China als afzetmarkt. De export van zuivelproducten naar China nam vorig jaar met 37 procent toe, al blijft het totaalbedrag (41 miljoen euro) nog bescheiden. De helft van dat bedrag is te danken aan de uitvoer van melkpoeder, maar de Chinezen lusten ook weipoeder, boter en consumptiemelk uit België. Debergh verwacht de komende jaren verdere groei.

In België werd vorig jaar 3,3 miljard liter melk geproduceerd. De melkproductie zal ook de komende jaren verder toenemen, verwacht de BCZ. Vorig jaar werd de voedingsindustrie de grootste industrietak van het land. "De zuivelindustrie scoort binnen de voedingsindustrie nog sterker op het vlak van groei inzake omzet, uitvoer en investeringen", zegt Debergh. De tewerkstelling in de sector is wel al enkele jaren licht dalend en staat nu op ruim 5.700 mensen.