Camera's en bijkomende opleiding voor agenten Brussel Hoofdstad/Elsene

Er komen bewakingscamera's in de gangen en vlak bij de cellen van de commissariaten van de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene en de agenten van die zone zullen bijkomende opleidingen krijgen over deontologie, respect voor de burgers en de diversiteit en tegen seksisme. Dat meldt de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur nadat bekend raakte dat een inspecteur van de Brusselse lokale politie voor de correctionele rechtbank moet verschijnen na een recent geval van politiegeweld.

Twee twintigers die op 20 april opgepakt werden op de Kunstberg, zouden bij hun arrestatie en hun verblijf in het commissariaat aan de Kolenmarkt beledigd en mishandeld zijn. Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend naar de verschillende betrokken politieagenten en heeft alvast één Nederlandstalige inspecteur gedagvaard. De man moet op donderdag 19 juni voor de 60e kamer van de Brusselse correctionele rechtbank verschijnen.

Die inspecteur is maandag door het politiecollege van de zone Brussel Hoofdstad/Elsen ook geschorst. Er werd ook een intern tuchtonderzoek geopend naar de feiten maar burgemeester Mayeur, die het politiecollege voorzit, wacht daar niet op om maatregelen te nemen. "Wij krijgen regelmatig klachten over het ongepaste optreden van onze agenten", zegt de burgemeester. "Als politiecollege zijn we van mening dat onze agenten een voorbeeldige relatie moeten hebben met de burgers en hen moeten beschermen. Dit laatste incident, als het waar blijkt te zijn, is er te veel aan."

In alle commissariaten van de zone komen daarom bewakingscamera's, in de gangen en aan de cellen, en er wordt voorzien in bijkomende opleiding voor de agenten. Die krijgen twee extra uur deontologie en een opleiding gericht op respect voor de burgers en de diversiteit en tegen seksisme. Die opleiding wordt gegeven in samenwerking met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.