De paratarsotomus macropalpis is de allersnelste

Een kleine mijt zou het allersnelste diertje van de hele wereld zijn. Het diertje verpulvert met zijn snelheid het vorige wereldrecord, dat op naam van een kever stond en het laat ook het jachtluipaard ver achter zich.

Niet het jachtluipaard, maar wel een kleine mijt zo groot als een sesamzaadje is de snelste ter wereld. Het kleine beestje komt uitsluitend voor in het zuiden van Californië en rent daar zelfs over asfalt van 60 graden Celsius. Voort kan het diertje in zijn sprint snel tot stilstand komen en van richting veranderen. De soort werd al in 1916 ontdekt, maar zijn snelheid kon pas nu worden gemeten aan de hand van speciale camera's.

Wetenschappers berekenen de snelheid van een dier aan de hand van het aantal keer dat het zijn eigen lichaam kan verplaatsen in één seconde. De snelheid die het diertje aankan, wordt dus berekend aan de hand van zijn eigen lichaamsgrootte. 

Zo kan de mijt 322 keer zijn eigen lichaam verplaatsen binnen de seconde, een jachtluipaard kan dat 16 keer en de vorige recordhouder, een kever, kan dat zo'n 171 keer. Om even een vergelijking met de mens te maken: als de mens 322 keer zijn lichaam kon verplaatsen binnen de seconde, zou er een snelheid van 2.000 km per uur gehaald worden. Een ronde rond de aardbol lopen, zou dan van de mens nog maar 20 uur vragen.

Meest gelezen