De Wever: "De MR dreigt de Vlaamse kiezer af"

"De MR neemt vandaag een tactische positie in, wellicht om zich tegenover de PS te positioneren. Vraag is of de partij die positie ook na 25 mei handhaaft." Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in "De ochtend" in een reactie op de verklaringen van MR-voorzitter Charles Michel dat zijn partij geen regering met de N-VA zal vormen als ze na de verkiezingen aan zet is.

"We hebben nul vertrouwen in de N-VA, zéro", zegt Michel vandaag in De Standaard waarmee hij duidelijk maakt dat hij na 25 mei niet met de Vlaams-nationalisten in zee wil.

"De liberalen hebben de witte vlag voor de PS uitgestoken", reageerde De Wever in "De ochtend". "Deze keer gebeurt het in Wallonië, in Vlaanderen gingen ze al eerder voor de bijl. Open VLD blijft zeggen dat een Vlaamse meerderheid niet nodig is in de volgende federale regering. Dat zeg je alleen als je zonder de N-VA en met de PS wil regeren."

"Momenteel wordt de Vlaamse kiezer afgedreigd. Hij krijgt te horen dat zijn stem er niet toe doet en dat zijn democratie niet meetelt. We moeten hem er dan ook attent op maken dat hij een andere partij aan zet kan stemmen."

"Het woord is aan de traditionele partijen in Vlaanderen"

In welke Franstalige partij kan de N-VA na de verkiezingen nog een bondgenoot vinden? "Dat is de vraag van 1 miljoen die pas op 26 mei kan worden beantwoord. De MR is onze meest logische bondgenoot op sociaaleconomisch vlak. Vandaag neemt de partij een tactische positie in, wellicht om zich tegenover de PS te positioneren. Vraag is of ze die positie ook na 25 mei handhaaft."

"Als de Franstalige partijen de kans krijgen met een Vlaamse minderheid opnieuw een regering-Di Rupo te vormen, dan zullen ze geen moment twijfelen. Daarover maak ik me geen enkele illusie. Het woord is daarom aan de traditionele partijen in Vlaanderen. Hopelijk krijgen ze van de kiezer de wenk om met de N-VA de handen ineen te slaan. Ik hoop dan ook dat de Vlaamse kiezer de peilingen bevestigt."

lees ook