Deadline vredesoverleg Midden-Oosten verstreken

Vandaag is de Amerikaanse deadline verstreken voor het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. De bemiddelingspoging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is duidelijk mislukt.

Israël schortte de gesprekken vorige week al op nadat Palestijns president Mahmoud Abbas had aangegeven te willen samenwerken met het extremistische Hamas.

De Palestijnen vinden het niet kunnen dat Israël doorgaat met het nederzettingenbeleid, en dat een groep Palestijnse gevangenen niet wordt vrijgelaten.

Kerry stelde in de gesprekken een tweestatenoplossing voor als enige mogelijke oplossing. "Omdat een unitaire staat ofwel een soort apartheidsregime wordt, met tweederangsburgers, ofwel een staat die de mogelijkheid van Israël om een Joodse staat te worden, vernietigt", zou de Amerikaan hebben gezegd.

Die uitspraken weerlegt hij vandaag. "Ik geloof niet, en heb ook nooit gezegd dat Israël een apartheidsstaat is of van plan is er één te worden", klinkt het.

Wat er ook van zij, het afspringen van het vredesoverleg doet opnieuw vragen rijzen over de haalbaarheid van een tweestatenoplossing.

De VS zal nu de ontwikkelingen in de regio nauwlettend in de gaten blijven houden en proberen om de gesprekken zo snel mogelijk te hervatten.

Meest gelezen