Dewinter moet Westmal'-campagne stopzetten

Filip Dewinter van Vlaams Belang moet van de rechter een controversiële campagne stopzetten waarin het VB-kopstuk gebruik maakt van de naam van het bekende trappistenbier. De rechter heeft dat beslist na een eenzijdig verzoekschrift van de abdij van Westmalle, bevestigt de abdij van Westmalle aan onze redactie.

"De Abdij en Brouwerij van Westmalle hebben vandaag vastgesteld dat hun merknaam en één van hun producten ten onrechte geassocieerd worden met de verkiezingscampagne van het Vlaams Belang", luidt een persmededeling van de abdij van Westmalle.

"We kunnen dit niet laten gebeuren", zegt Phillippe Van Assche van de abdij van Westmalle tegen onze redactie. "Ik wil hierbij benadrukken dat wij daar niks te maken mee willen hebben." De abdij wel trouwens elke associatie met eender welke politieke partij absoluut vermijden.

Van Assche verdenkt er Dewinter van dat hij bewust heeft willen provoceren en betreurt dat de VB-politicus zo weer gratis publiciteit krijgt.

Door de beslissing van de rechter moet Dewinter de verspreiding van de kaartjes met de campagneslogan "Westmal' of halal" onmiddellijk stopzetten. Ook verspreiding via het internet mag niet meer. Zoniet riskeert Dewinter een dwangsom.

Dewinter was vanavond nog niet op de hoogte van de beslissing van de rechter, maar neemt er akte van en zal er zich naar eigen zeggen naar schikken. "Ik begrijp dat de brouwerij zich geviseerd voelt, maar ik wil er toch ook op wijzen dat ik niet de naam "Westmalle", noch het logo of het woord "trappist" heb gebruikt", zegt hij tegen onze redactie. 

lees ook