Drie verdachten vrij door gesjoemel Gentse federale politie

Het Gentse hof van beroep heeft dinsdag drie verdachten in een drugszaak vrijgesproken, omdat het onderzoek volledig aangetast werd door onregelmatigheden en onjuiste verklaringen van twee speurders van de Gentse federale politie. De correctionele rechtbank van Gent stelde eerder dat er een vals proces-verbaal werd opgesteld en minstens vier kilogram heroïne verdween. Het hof van beroep bevestigde dinsdag die uitspraak en stelde dat het ging om een "flagrante schending van de regels van de bijzondere opsporingsmethodes".

De zaak draait om een informant van de Gentse federale politie bij wie op 19 augustus 2005 een halve kilogram zuivere heroïne werd gevonden. De man verklaarde dat een andere informant de drugs in zijn tas had gestopt om hem te verlinken. De halve kilo drugs bleek na onderzoek afkomstig van een drugstransactie van de informanten.

Het ging om een zogenoemde gecontroleerde zending met medeweten van de agenten van de Gentse federale politie, waarbij tien kilogram heroïne aan twee drugskoeriers van een Turkse bende werd overgedragen om hen tegen de lamp te laten lopen. De drugskoerier werden op 23 mei opgepakt in Antwerpen, maar slechts met zes kilo versneden en niet met tien kilo zuivere heroïne. De twee agenten maakten echter geen proces-verbaal op van het ontbreken van minstens vier kilo heroïne.