Erdogan vraagt uitlevering Gülen aan de VS

De Turkse regering gaat een procedure opstarten om aan de Verenigde Staten de uitlevering van de islamitische prediker Fethullah Gülen te verkrijgen. Dat heeft premier Recep Tayyip Erdogan aangekondigd.

De 72-jarige Gülen wordt er door Erdogan van beschuldigd achter het grote corruptieschandaal te zitten dat zijn regering sinds medio december teistert.

De prediker woont sinds 1997 in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Hij leidt er een machtige socio-religieuze beweging met miljoenen leden. Gülen, lange tijd een bondgenoot van Erdogan, heeft zeer veel invloed in de Turkse politie en magistratuur.

Hij heeft zich uitgesproken tegen de pogingen om een corruptieschandaal waarbij hoge medestanders van Erdogan zijn betrokken in de doofpot te stoppen.

Volgens Erdogan is Gülen erop uit om hem ten val te brengen.Hij zou daartoe lekken hebben georganiseerd in de sociale media zoals Twitter en YouTube. De prediker heeft de beschuldigingen met klem ontkend. Op de avond van zijn grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen, op 30 maart, beloofde de Turkse premier om de rekeningen met zijn vijanden te vereffenen. De afgelopen weken zijn al heel wat aanhangers van Gülen in de politie en het gerecht verplaatst naar andere posities.