Europa breidt sancties tegen Rusland uit

De Europese Unie heeft vijftien namen toegevoegd aan de lijst van Russen tegen wie sancties worden genomen omwille van de houding van Moskou in de crisis rond Oekraïne. Het gaat om negen Russische functionarissen en zes pro-Russische separatisten in Oekraïne. De vijftien krijgen een inreisverbod in de EU en hun tegoeden in de EU worden bevroren.

Op de lijst met vijftien namen staan onder meer vicepremier Dmitri Kozak, die de taak heeft gekregen om de Krim te integreren in Rusland, chef Defensie Valery Gerrarismov en Igor Sergun, het hoofd van de geheime dienst. Ook Oleg Belaventsev, de speciale gezant van Russisch president Vladimir Poetin in de Krim, en Oleg Saleyev, de nieuw aangewezen Russisch verantwoordelijke voor de Krim, staan op de lijst.

De vijftien worden volgens de EU verantwoordelijk gehouden voor "het ondermijnen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne". Zij mogen niet langer naar een van de 28 EU-landen reizen en de tegoeden die zij in de EU hebben gestald, worden bevroren.

Europees president Herman van Rompuy waarschuwt Rusland dat Europa nog meer sancties voorbereidt. "De minimale sancties die we hebben genomen, hebben een enorme impact gehad op de Russische economie", zegt Van Rompuy."We hebben nog heel wat andere maatregelen die wij intussen voorbereiden."

Gijzelaars

Van de zeven leden van de OVSE-missie die in Oost-Oekraïne gevangengenomen zijn door pro-Russische separatisten is er intussen geen nieuws. Ondanks het feit dat Rusland beloofd heeft alles in het werk te stellen om de zeven te bevrijden, gooit Moskou nog wat olie op het vuur.

De Russische ambassadeur Andrej Kelin bij de OVSE noemde de OVSE-missie in Slavjansk avontuurlijk. Hij vindt dat de missie veel weg heeft van een provocatie. De separatisten beschouwen de internationale waarnemers als krijgsgevangenen en willen ze uitwisselen voor separatisten die vastzitten in Kiev.