Ex-kanselier Schröder viert verjaardag met Poetin

In Duitsland is commotie ontstaan nadat foto's zijn opgedoken van de vroegere bondskanselier Gerhard Schröder, die zijn 70e verjaardag viert met de Russische president Vladimir Poetin.
AP2012

De foto's werden genomen tijdens een feestje in het Joesoepov-paleis in de Russische havenstad Sint-Petersburg. Daarop is te zien dat Schröder en Poetin elkaar in de armen sluiten. Schröder is gisteren 70 jaar geworden.

De zaak heeft tot verontwaardiging geleid in Duitsland. Ze komt net op een ogenblik dat Oost en West totaal verdeeld zijn over Oekraïne en bovendien worden vier Duitse waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) al enkele dagen gegijzeld door pro-Russische milities in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk.

De sociaaldemocratische SPD van Schröder zit nu samen met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel in de Duitse regering. De partij zit erg verveeld met de zaak. De regering van Merkel reageert laconiek: "Schröder vertegenwoordigt de Duitse regering niet meer en het is duidelijk dat hij de politiek al lang geleden vaarwel heeft gezegd", luidt het.

Wat Schröder wel doet, is dat hij voorzitter is van de raad van bestuur van Nord Stream, het bedrijf dat de hogedrukleiding voor aardgas vanuit Rusland onder de Baltische Zee naar Europa brengt. Dat project is erg belangrijk voor Rusland, maar tegelijk zou de pijpleiding de afhankelijkheid van de EU van Russisch aardgas versterken. Poetin en Schröder zijn ook goede persoonlijke vrienden.

Schröder was bondskanselier tussen 1998 en 2005. Hij is de voorganger van de huidige christendemocratische kanselier Angela Merkel.

Gazprom dreigt met aardgaswapen

De Russische energiegigant Gazprom waarschuwt intussen dat verdere westerse sancties de gasuitvoer naar Oekraïne en Europa in het gedrang zouden kunnen brengen.

Gazprom levert ongeveer 30% van het aardgas van de EU, een groot deel daarvan gaat via pijpleidingen door Oekraïne. De maatschappij dreigt er nu mee om geen gas meer te leveren aan Oekraïne, als dat land niet meteen enkele miljarden schulden betaalt en tegelijk de nieuwe prijs aanvaardt, die ongeveer een derde hoger is dan normaal.

Toch is een eventuele dreiging met het verstoren van de gasuitvoer enigszins hol. Gazprom is overigens voor de helft van zijn inkomsten afhankelijk van leveringen aan de EU en zou financieel in de problemen kunnen komen als die leveringen niet doorgaan. Vorig jaar is de winst van Gazprom al met 7% gedaald en de kredietrating van het bedrijf werd gisteren door Standard & Poor's verlaagd tot net boven de rommelstatus.