Fiscus stuurt meer vereenvoudigde aangiftes uit

Dit jaar zullen meer dan 2 miljoen belastingplichten een vereenvoudigde belastingaangifte krijgen. Dat heeft minister van Financiën Koen Geens (CD&V) aangekondigd. De aangifte voor dit jaar zal ook 41 codes minder bevatten.

Op een vereenvoudigde aangifte zijn de gegevens al ingevuld. Tot nu toe kregen voornamelijk gepensioneerden, werklozen of mensen die een ziekte- of invaliditeitsuitkering ontvangen, al een dergelijke vereenvoudigde aangifte in de bus. Het enige wat je moet doen, is nagaan of er geen fouten in staan en er al of niet mee akkoord gaan.

Dit jaar krijgen 2.017.225 mensen zo'n vooraf ingevulde aangifte, een half miljoen meer dan vorig jaar. De groep mensen die ze krijgt, is uitgebreid met de loontrekkers met bezoldigingen die na aftrek van de forfaitaire beroepskosten niet hoger zijn dan de belastingvrije som.

De aangifte zal ook 41 codes minder bevatten, meldt Financiën. Er komen 13 rubrieken bij, maar er vallen ook 54 rubrieken weg. De nieuwe rubrieken gaan onder andere over de bezoldigingen van gelegenheidswerknemers in de horeca en over betalingen voor PWA-cheques en dienstencheques.

Zoals elk jaar hebben mensen die hun aangifte zelf moeten invullen, de mogelijkheid om dat te doen op papier of via Tax-on-web. Vorig jaar maakten meer dan 3,6 miljoen mensen gebruik van Tax-on-web.