Franse parlement keurt 50 miljard besparingen goed

Het Franse parlement heeft vanavond een meerjarenbegroting 2015-2017 goedgekeurd. Dat omvat een pakket besparingen van 50 miljard euro. De regerende socialisten waren echter erg verdeeld over het plan.

De nieuwe premier Manuel Valls had het lot van zijn regering verbonden aan de stemming, wat er aantoont dat er binnen zijn socialistische partij erg veel verzet was.

Uiteindelijk stemden 265 parlementsleden voor de begroting en 232 onthielden zich. Opvallend was dat 41 socialistische parlementsleden zich onthielden, evenals enkele leden van de conservatieve UMP. De groenen, extreemlinks en de meeste UMP-leden stemden tegen.

Het plan bepaalt besparingen voor 50 miljard euro. Dat wordt onder meer gerealiseerd door de pensioenen en uitkeringen te bevriezen tot eind volgend jaar. Tot 2017 zouden de ambtenarenlonen niet stijgen.

Op die manier hoopt de regering de begrotingsdoelstellingen van de Europese Commissie te realiseren. De EU heeft Frankrijk eerder al twee jaar uitstel gegeven om de begroting op orde te brengen en Parijs had nog meer uitstel gevraagd, maar niet gekregen. Toch vragen economen zich af of Frankrijk wel de doelstelling van een maximaal begrotingstekort van 3% zal halen tegen eind 2015.

Hoe dan ook ligt de Franse economie op apegapen en is de werkloosheid historisch hoog. De populariteit van de linkse president François Hollande is de laagste ooit van alle presidenten sinds het begin van de 5e Republiek in 1959.