Frédéric Petit van Infrabel is Woordvoerder van het Jaar

Frédéric Petit, woordvoerder van spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel, is maandag verkozen tot de beste Nederlandstalige Woordvoerder van het Jaar. Met deze prijs bekronen communicatievereniging Kortom en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) de woordvoerder die een voorbeeld is voor zijn vakgenoten. Aan deze titel is geen geldprijs verbonden. "Ik vind deze erkenning - en herkenning - erg fijn, vooral omdat ze komt van collega's en van de journalisten", aldus Petit.

"Goed nieuws brengen is gemakkelijk, maar om in mediastormen overeind te blijven, moet je uit het juiste woordvoerdershout gesneden zijn", zei juryvoorzitter Tom Van de Vreken. "Infrabel heeft met Frédéric Petit zo een spreekbuis in huis. In 2013 werd hij maar liefst 872 keer vermeld in persknipsels. Zijn grote bereikbaarheid, heldere communicatie en hulpvaardigheid tegenover journalisten zijn een model voor collega's. Het is geen toeval dat zowel het publiek als de vakjury Frédéric hebben verkozen tot Woordvoerder van het Jaar."

"Ik werk voor een bedrijf dat nu eenmaal niet altijd positief in het nieuws komt, en waarvoor je al eens op de barricaden moet klimmen", vervolgt Petit. De eerste vereiste om een goede woordvoerder te zijn, is dat je het graag doet, vindt Petit. "Want je staat met die job op en je gaat ermee slapen."

Het woordvoerderschap voor een spoorweginfrastructuurbeheerder is hem op het lijf geschreven, meent hij nog. "Ik spoor elke dag van Sint-Truiden naar Brussel en 's avonds ook weer terug. 70 km per verplaatsing. Ik zit dus zelf elke dag twee en een half uur op de trein. Ik weet wat de reiziger ervaart, ook als de trein vertraging heeft."

Petit, afkomstig uit Sint-Truiden, studeerde Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven en behaalde een postgraduaat Journalistiek aan de Vlekho Business School. Hij begon in 1999 bij spoorwegmaatschappij NMBS en is sinds 2005 woordvoerder van Infrabel.

Ook MIVB valt in de prijzen

Er waren in totaal 143 woordvoerders genomineerd door beroepsjournalisten en communicatieprofessionals. Uit de genomineerdenlijst koos een vakjury dan de winnaar. Frédéric Petit won de prijs van "beste woordvoerder".

Naast de categorie van "allround" woordvoerder, waren er ook drie specifieke categorieën: voor de beste teksten, de beste stem en de grootste bereikbaarheid. Margaux Donckier, woordvoerster van minister van Justitie Annemie Turtelboom, schrijft volgens de jury "de beste persteksten". An Van Hamme, woordvoerster van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, heeft volgens de jury "de beste interviewstem", en Hajo Beeckman, woordvoerder van het Vlaamse Verkeerscentrum, is "de best bereikbare woordvoerder".