Gaia en Vier samen rond tafel over kreeftincident

Vier gaat de gedragscode die de zender in acht neemt over het gebruik van levende dieren in amusementsprogramma's aanscherpen. De zender doet dit na een "constructief" gesprek met dierenrechtenorganisatie Gaia. Beide zaten rond tafel nadat ophef was ontstaan over het programma "Chez Piet", waarin kok Piet Huysentruyt een kreeft levend op de grill gooide.

In de aflevering van "Chez Piet" van het voorbije weekend trekt Piet Huysentruyt eerst de poten van een levende kreeft uit, om die vervolgens in twee te snijden en op de grill te gooien.

Gaia was over de uitzending niet te spreken en had het over "barbaarse televisie". De dierenrechtenorganisatie sprak Vier aan op "een gebrek aan ethiek" en beide partijen zaten dinsdag rond de tafel.

Een constructief gesprek, klonk het zowel bij Gaia als bij de zender. "Gedane zaken nemen geen keer. Wij hebben alle begrip voor het standpunt van Gaia en zullen waakzaam zijn bij de programmatie die eraan zit te komen", zegt woordvoerder van de zender Kristof Demasure.

Gaia reageert positief. "Ik wil zo snel mogelijk tot een duurzame oplossing komen en hoop dat Piet Huysentruyt open staat voor een alternatief waar alle belangen, respect voor dieren, gastronomische kwaliteit en het ethische imago van de zender, bij gebaat zijn", aldus Gaia-boegbeeld Michel Vandenbosch.

In de hoop dat Piet Huysentruyt daarvoor open staat, is Gaia bereid om een demonstratie te organiseren met de Crustastun, een apparaat dat kreeften en krabben verdooft en pijnloos doodt en door een aantal topchefs in Groot-Brittannië reeds gebruikt wordt.