Gestrande walvis dreigt te ontploffen in Canada

De bewoners van een klein dorpje in het zuidoosten van Canada vrezen dat een blauwe vinvis die vorige week bij hen in de buurt aanspoelde op elk moment kan ontploffen. Het dode zeezoogdier is zich door het ontbindingsproces namelijk beginnen te vullen met methaangas, zo melden lokale media.

De 25 meter lange blauwe vinvis overleed vermoedelijk al enkele weken geleden door de zware ijslaag in de regio. Het dier spoelde uiteindelijk aan vlak bij het vissersdorp Trout River, in Newfoundland.

"De walvis ligt op ons strand en is helemaal opgezwollen door het methaangas. We maken ons ongerust over het feit dat hij zou kunnen ontploffen", zegt gemeentesecretaris Emily Butler. Het dier zou door de gasophoping al twee keer zijn oorspronkelijke omvang hebben bereikt.

Een ontploffing is volgens Butler mogelijk "als het karkas geperforeerd wordt of breekt." De 600 bewoners van het dorp vrezen vooral dat dat heel wat geurhinder met zich mee zal brengen. "Met de stijgende temperaturen gaat er een vreselijke stank ontstaan, naargelang de mate van ontbinding", aldus Butler.

Volgens de gezondheidsdiensten in Canada is het niet nodig om in te grijpen. Ze verkiezen om de natuur haar gang te laten gaan.