Gevangenisdirecteur niet tegen verlof Farid "le fou"

Farid Bamouhammad, die momenteel opgesloten zit in de gevangenis van Andenne, zou penitentiair verlof moeten kunnen krijgen. Dat meent de directeur van de gevangenis in een rapport dat Sudpresse kon inkijken. Sinds 2011 spraken al verschillende directeurs zich uit voor het verlof, maar de centrale administratie is hen nooit gevolgd.

De 46-jarige Bamouhammad, die ook wel bekendstaat als Farid "le Fou", werd veroordeeld voor doodslag, poging tot moord, poging tot doodslag, gijzeling, slagen en verwondingen en wapendracht en kreeg in totaal bijna dertig jaar cel.

Hij werd al meer dan honderd keer overgeplaatst naar een andere gevangenis en klaagt regelmatig over de omstandigheden van zijn verblijf in de gevangenis. De man moet tot 24 juni 2026 in de gevangenis blijven, maar komt sinds 2008 in aanmerking voor penitentiair verlof.

In 2011 pleitte de gevangenisdirecteur van Jamioulx al voor een elektronische enkelband. Op 11 juli 2012 verklaarde de directrice van Leuven-Centraal dan weer dat "de gevangenis geen zin heeft en geen impact heeft op de man die de normen en regels aan zijn laars lapt". De directrice verklaarde wel dat Bamouhammad ondanks zijn halsstarrige verwerping van de gevangenis inspanningen doet.

Volgens Sudpresse merkte ook de directeur van de gevangenis van Andenne een verandering in het gedrag van de man en verklaarde die dat "de middelen waarover de gevangenis beschikt de gevangene niet kunnen helpen om zijn waardigheid terug te vinden".

Het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen moet zich binnen de twee maanden uitspreken over het penitentiair verlof.