Inflatie daalt in april naar laagste niveau sinds eind 2009

De inflatie is in april van 0,89 procent naar 0,62 procent gedaald en bereikt daarmee haar laagste niveau sinds december 2009, toen ze 0,26 procent bedroeg. Dat blijkt vandaag uit de consumptieprijsindex van de federale overheidsdienst Economie.
Vooral de verlaging van de btw op elektriciteit deed de inflatie dalen.

De daling van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de verlaging van de btw op elektriciteit van 21 procent naar 6 procent. Voort waren er prijsdalingen voor aardgas, buitenlandse pakketreizen, snijbloemen en vakantiedorpen. De prijsdalingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsstijgingen voor fruit, groenten, vliegtickets, zuivelproducten en eieren.

De consumptieprijsindex voor april bedraagt 100,41 punten, een daling met 0,31 punt. De gezondheidsindex daalt in april met 0,35 punt en bedraagt nu 100,44 punten. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex daalt van 1,02 procent naar 0,67 procent.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd niet overschreden. De laatste spilindexoverschrijding vond plaats in november 2012.

Meest gelezen