Kerry: "We zullen elke morzel NAVO-grondgebied verdedigen"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan over de NAVO en Rusland. Het gaat duidelijk al lang niet meer om Oekraïne alleen en blijkbaar worden steeds meer bruggen opgeblazen.

Dat het tussen het Westen en Rusland niet meer botert, is al enkele maanden duidelijk, maar de voorbije dagen wordt de toon tussen beiden steeds scherper.

Vandaag liet VS-minister John Kerry duidelijk zijn ongenoegen blijken. Volgens hem probeert Rusland de hele veiligheidsarchitectuur van Oost-Europa opnieuw te wijzigen en staat het leiderschap in de regio op het spel.

De NAVO moet Rusland echter duidelijk maken dat het grondgebied van de lidstaten van de alliantie niet geschonden kan worden. "'We will defend every inch", zei Kerry. 

Tegelijk is de huidige crisis in Oekraïne "a wake-up call" voor de NAVO-bondgenoten en het snoeien in defensiebudgetten kan niet blijven doorgaan, vindt hij. 

Uit de woorden van Kerry blijkt duidelijk irritatie over de nochtans erg veelvuldige contacten die hij heeft met zijn Russische collega Sergej Lavrov. De VS verwijt Rusland dat het niets doet om het akkoord van Genève over de opheffing van de bezettingen en het ontwapenen van de milities uit te voeren. 

Oekraïense president haalt uit naar de politie

In de stad Loegansk in het oosten van Oekraïne hebben vandaag enkele honderden pro-Russische militanten overheidsgebouwen bestormd en ingenomen. De meeste aanvallers waren gewapend met schilden en stokken.

Later op de dag is ook het hoofdkwartier van de lokale politie in Loegansk belegerd en ingenomen. Daarbij zouden de aanvallers geschoten hebben om de politie tot overgave te dwingen.

De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft intussen zwaar uitgehaald naar de politie in het oosten van zijn land omdat die niet of nauwelijks optreedt tegenover pro-Russische rebellen. Hij sprak ook over "misdadig verraad".

Gisteren was de politie nauwelijks tussenbeide gekomen toen in de oostelijke stad Donetsk betogers voor de eenheid van Oekraïne werden aangevallen door mannen die gewapend waren met honkbalknuppels.