Klacht tegen Remue voor dood van duiker

Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen, wordt aangeklaagd voor de dood van een collega in januari 2011. Bij een zoektocht naar twee vermiste meisjes in de Maas zette Remue ook een duiker in, die jammerlijk om het leven kwam. De Luikse arbeidsauditeur vindt dat Remue zich voor de rechter moet verantwoorden.

De duiker, een vriend van Remue waar hij al 15 jaar mee samenwerkte, kwam bij die operatie om het leven. Volgens de Luikse arbeidsauditeur gingen Remue en nog enkele andere leidinggevenden in de fout. Daarom vraagt hij dat Remue zich voor de rechter zou moeten verantwoorden. Gert Cockx van de politievakbond NSPV noemt dat een kwalijke evolutie.

"Als leidinggevende zie ik op basis van het feitenrelaas niet onmiddellijk waar er fouten zouden zijn gemaakt. Wanneer men zo'n beoordeling maakt, moet men toch voldoende marge laten en rekening houden met de omstandigheden waarin de politiemensen op het terrein worden geconfronteerd", aldus Cockx.

"Soms moeten ze in een fractie van een seconde een beslissing nemen en hun ploeg aansturen. Als men daar geen rekening meer mee gaat houden bij het gerecht, dan dreigt de situatie onwerkbaar te worden voor politieverantwoordelijken."

Volgende week vrijdag zal de raadkamer in Luik beslissen of Remue daadwerkelijk voor de rechter moet verschijnen.

Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale politie, heeft ondertussen meegedeeld dat  ze Alain Remue en zijn medewerker steunt en ook juridische bijstand voorziet.

"De collega's van de Cel Vermiste Personen hebben reeds in het verleden bewezen dat ze, in bijzonder moeilijke omstandigheden, door hun gedrevenheid en professionalisme schitterende resultaten hebben geboekt", klinkt het.