Metrostaking veroorzaakt hinder in Londen

Rond 22 uur gisteravond is bij de Londense metro een 48 urenstaking begonnen. De actie is gericht tegen het verdwijnen van bijna duizend jobs. Dagelijks gebruiken bijna vier miljoen Londenaars de metro. De impact van de staking op de ochtendspits valt voorlopig mee.

Volgens VRT-correspondente Lia van Bekhoven was het deze ochtend vrij rustig. "Er waren wel meer bussen dan gewoonlijk. Die zaten vanaf een uur of zeven ook behoorlijk vol." Er is ook geen sprake van een totale metrostaking, vertelt ze. "Sommige stations zullen open zijn, en sommige treinen zullen rijden. Maar ze stoppen niet aan elke halte, en zeker niet in het centrum."

De machinisten voeren actie tegen het verdwijnen van 960 jobs bij de stationsloketten. In februari werden miljoenen reizigers al geconfronteerd met gesloten metrostations en storingen op acht van de elf lijnen. Er waren toen ook monsterfiles in de Britse hoofdstad.

De conservatieve burgemeester van Londen, Boris Johnson, wil de loketverkoop volledig automatiseren om zo tot 60 miljoen euro per jaar te besparen.

Meest gelezen