Michel: "De MR heeft nul vertrouwen in de N-VA, zéro"

Als de MR na de verkiezingen van 25 mei federaal of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan zet is, zal de partij in geen geval een regering vormen met de N-VA. Dat zegt de voorzitter van de Franstalige liberalen Charles Michel in een interview met De Standaard. "Wij passen voor een slechte remake van 2010."

"Als de MR het initiatief heeft, dan zal het een regering zonder de N-VA worden. Dat geldt zowel voor de Brusselse regering als de federale regering." Met die woorden maakt Michel duidelijk dat hij nooit op eigen initiatief met de Vlaams-nationalisten in zee zal gaan.

"We kunnen ons simpelweg geen blokkering meer veroorloven", motiveert hij zijn standpunt. "We kunnen het ons niet meer veroorloven om de welvaart van de mensen en onze ondernemingen nog eens in gevaar te brengen. Een sociaaleconomische regering is voor ons een absolute prioriteit. Daarom passen we voor een slechte remake van 2010. Wij hebben nul vertrouwen in de N-VA. Zéro."

Een sociaaleconomisch project staat volgens Michel haaks op de plannen van de N-VA. "Die partij zal altijd handelen met haar communautaire agenda in het achterhoofd. Als men ons laat doen, dan worden het regeringen zonder de Vlaams-nationalisten."

Opvallend: Michel beweert dat minister van Buitenlandse Zaken en partijgenoot Didier Reynders wat dit betreft op dezelfde lijn zit. Nochtans stelde Reynders zich in het verleden vaak soepeler op wanneer het op de N-VA aankwam.

"Enorm veel respect voor de keuze van de Vlamingen"

Ook de PS krijgt een veeg uit de pan van Michel. "De feiten spreken toch voor zich? In 2010 heeft de PS meer dan een jaar onderhandeld met de N-VA. De liberalen zaten toen zelfs niet mee aan tafel. Nu zie je opnieuw dat voorzitter Bart De Wever de confrontatie met de PS opzoekt. Het enige doel dat hij en Elio Di Rupo daarmee voor ogen hebben, is mekaar sterker maken."

"Ik heb enorm veel respect voor de keuze van de Vlamingen", houdt Michel vol. "Het is dan ook niet aan ons om te zeggen op wie ze moeten stemmen. Wij willen echter wel duidelijkheid verschaffen." Van een Franstalige cordon sanitaire rondom de N-VA is volgens hem evenwel geen sprake. "De MR maakt geen deel uit van een Franstalig blok of een cordon. Ik spreek alleen maar voor mijn partij."

Met wie wil Michel dan wél graag regeren na 25 mei? "Met Open VLD", klinkt het beslist.

lees ook