Milquet wil camera's aan de grens tegen criminaliteit

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil een cameraschild optrekken langs de hele Frans-Belgische grens. Dat heeft ze vandaag gezegd op een colloquium rond grenscriminaliteit in de grensgemeente Komen-Waasten.
Milquet wil camer's voor automatische kentekenplaatherkenning langs de grens.

Vorige week werd de herziening van de akkoorden van Doornik goedgekeurd in het parlement. Dat laat onder meer gemeenschappelijke Frans-Belgische patrouilles toe, en het voorziet in het behoud van de rechten van politiediensten over de grens heen. Hoewel de Fransen de ratificering nog moeten goedkeuren, blijft Milquet verder werken rond de problematiek.

Zo wil ze een schild met ANPR-camera's - camera's voor automatische kentekenplaatherkenning - optrekken van De Panne tot in Aubange aan de Luxemburgse grens. "We hebben de voorbije jaren voor de Vlaamse politiezones een subsidiereglement opgesteld voor 50.000 euro. Dat krijgt voor de periode 2014 en 2015 een vervolg voor de Waalse politiezones. Dat is voorzien in de budgettering", zo zei Milquet. Met dat idee volgt ze het voorbeeld van West-Vlaanderen, dat onder impuls van gouverneur Carl Decaluwé, reeds een cameraschild optrok, met vaste en enkele mobiele nummerplaatherkenningssystemen.

Milquet benadrukt wel dat ze de Schengenakkoorden zal respecteren, dat constante grenscontroles uitsluit en het vrij verkeer voor goederen en personen toelaat. "Maar het zou ons zeker helpen, niet enkel in de strijd tegen grenscriminaliteit, maar ook tegen mensensmokkel en drugstrafiek. We moeten de camera's intelligent inzetten en gebruiken, en dit in nauw overleg met de Franse overheden", zo zei ze.

Milquet keek ook naar de Franse ratificering van de akkoorden van Doornik. "Dan kan ons actieplan vol in werking treden. Zo kunnen we de gemengde patrouilles verder ontwikkelen en versterken. De voorbereiding loont alvast. Zo zagen we een toename van 50 procent meer personencontroles en zelfs 70 procent meer wagencontroles. Ook de communicatie rond de Eurometropool, Rijsel, Doornik en Kortrijk, is inmiddels operationeel", zo zei Milquet.