Motie tegen gaswinning in Zonhoven afgewezen

De gemeenteraad van Zonhoven heeft gisteravond een motie verworpen tegen de ontginning van steenkoolgas en schaliegas. De motie was ingediend door de partij Groen, maar alle partijen hebben ze dus afgewezen.

Groen heeft zelf geen verkozenen in de gemeenteraad. Het punt was op de agenda gekomen via een petitie. De gemeenteraad vond dat het nog te vroeg was om een dergelijke motie te bespreken omdat het project nog in een onderzoeksfase zit.

"We moeten eerst voldoende cijfers hebben", zegt schepen van Milieu en Duurzaamheid Eric Vos. "We moeten weten of het rendabel is. Er moeten nog heel wat studies komen. Voor we concrete beslissingen kunnen nemen, gaat er nog heel wat water naar de zee vloeien."

Groen vreest dat het onderzoek op termijn effectief zal leiden tot gaswinning. Dat zal volgens de partij de Limburgse gezinnen niet lang energie leveren. De winning zou ook ernstige gevolgen hebben voor het leefmilieu en ook nauwelijks jobs opleveren.

Enkele andere gemeenten hebben om die redenen wel een motie tegen mogelijke gaswinning goedgekeurd.