Nieuw parket Oost-Vlaanderen wil misdrijven sneller bestraffen

Het nieuwe parket van Oost-Vlaanderen wil misdrijven sneller bestraffen. Dat heeft de nieuwe procureur Johan Sabbe gezegd op zijn eerste werkdag. Het is de bedoeling om het parket minder tijd te laten spenderen aan kleinere criminele feiten.

Johan Sabbe was al procureur van Gent, door de justitiehervorming is hij nu procureur van heel Oost-Vlaanderen. Hij wil kleinere misdrijven sneller bestraffen met onder meer GAS-boetes. "Als bijvoorbeeld iemand in een winkel een fles whiskey steelt, dan zouden wij, als het ging om een eerste feit, in het verleden eerder geneigd geweest zijn dat niet te behandelen. Maar da's niet de ideale oplossing, zeker niet als het gaat om jonge mensen die dan het gevoel van straffeloosheid hebben. Dus gaan wij liever naar de GAS-module", aldus procureur Sabbe.

Daarnaast wil de procureur op grote evenementen, zoals het carnaval in Aalst, mensen die betrapt worden op drugs- of wapenbezit ook vragen om een minnelijke schikking onmiddellijk te betalen. Vroeger gebeurde dat via briefwisseling.