Onderzoek tweede gsm buschauffeur Sierre levert niets op

Het onderzoek naar de tweede gsm van de chauffeur van de Belgische bus, die op 13 maart 2012 verongelukte in een autotunnel in Sierre, in Zwitserland, heeft niets opgeleverd. Dat heeft de bevoegde procureur van het Zwitserse kanton Wallis verklaard. Het onderzoek naar de gsm was er gekomen op vraag van een aantal ouders van slachtoffers.

De chauffeur had zijn tweede gsm niet bij zich op het ogenblik van het ongeval. Het toestel lag thuis en werd door zijn weduwe aan de speurders overhandigd. Hoewel het Zwitserse openbaar ministerie inging op de vraag naar een analyse van het toestel, werd er weinig hoop gekoesterd dat het onderzoek nieuwe elementen zou opleveren.

De Zwitserse procureur liet weten dat tenzij er nog nieuwe elementen opduiken, de zaak geklasseerd wordt. Hij benadrukte wel dat de zaak heropend wordt van zodra er zich binnen de verjaringstermijn bijkomende gegevens zouden aandienen.

Een tweetal weken geleden weigerde de procureur nog in te gaan op het verzoek van sommige ouders om een DNA-staal van de chauffeur aan hen over te maken. De ouders namen een forensisch onderzoeksbureau in de arm om het Zwitserse onderzoek naar de busramp over te doen en hadden daarom om het DNA-staal gevraagd.

De weduwe van de buschauffeur laat in een schriftelijke reactie weten dat ze "met een diepe zucht van opluchting kennis genomen heeft van het resultaat van het onderzoek van de tweede gsm van haar overleden man". Al hebben de "onterechte verdachtmakingen" haar pijn gedaan. "Ik hoop dat na dit onderzoek het dossier eindelijk kan worden afgesloten en iedereen aan zijn rouwverwerking kan beginnen", zo besluit ze.

Op 13 maart 2012 knalde een Belgische bus, met aan boord schoolkinderen uit Lommel en Heverlee die terugkeerden van sneeuwklassen, tegen een tunnelwand in Sierre. Bij het ongeval vielen 28 doden, onder wie 22 kinderen.