Opnieuw doden bij tornado's in de VS

Bij een nieuwe reeks tornado's zijn in de Verenigde Staten opnieuw doden gevallen. In totaal zouden bij de wervelstormen van zondagnacht en maandag al meer dan 20 doden gevallen zijn. Ook de volgende dagen is er nog kans op tornado's.
AP2014
Mensen doorzoeken het puin van een huis in Vilonia in Arkansas.

In Mississippi zouden maandagavond zeven doden gevallen zijn en in Alabama zes, maar die cijfers zijn nog niet bevestigd. Overigens kunnen de cijfers nog oplopen, want reddingsploegen doorzoeken nu de huizen in de getroffen gebieden, op zoek naar slachtoffers en overlevenden.

Zondagnacht kwamen al minstens 16 mensen om in de staten Arkansas, Iowa en Oklahoma.

Nu lijkt vooral de stad Tupelo, de geboorteplaats van Elvis Presley, zwaar getroffen. Honderden gebouwen liepen schade op en in een groot deel van de stad is ook de stroom uitgevallen. De hulpdiensten hebben verschillende wijken afgesloten en gaan nu van huis tot huis op zoek naar slachtoffers van het noodweer.

De burgemeester van Tupelo noemde de situatie zeer ernstig. "Ik vraag iedereen om binnen te blijven en zich bewust te zijn van het weer. Er is nog steeds een zeer reëel gevaar dat er een volgende reeks aankomt, en mensen moeten nog steeds binnen blijven."

Volgens de National Weather Service zal de kans op tornado's nog enkele dagen aanhouden aangezien een sterk weersysteem inwerkt op een groot gebied van onstabiele lucht over het centrum en het zuiden van de Verenigde Staten. In Georgia is de noodtoestand uitgeroepen als voorbereiding op mogelijke tornado's.