Paus Franciscus krijgt tegenwind bij hervorming Curie

Tot woensdag pleegt paus Franciscus overleg met de groep van acht niet-Curiekardinalen die hij benoemd heeft om hem te adviseren over de hervorming van de Romeinse Curie, het centrale bestuursapparaat van de rooms-katholieke kerk.

Paus Franciscus wil de twaalf pauselijke raden die samen met de negen congregaties de Curie uitmaken, efficiënter laten werken. Tijdens het jongste conclaaf kwam al tot uiting dat er een duidelijk gebrek aan coördinatie is tussen de verschillende pauselijke raden.

De plannen om bepaalde raden te fuseren, stuiten op weerstand. Geen enkele voorzitter van een raad wil zijn raad zien verdwijnen. Volgens ingewijden is de weerstand van de Curie niet enkel gericht op de hervorming waarvan zij het voorwerp uitmaakt, maar viseert ze ook paus Franciscus omdat zijn stijl niet door iedereen wordt gewaardeerd. "Indien het te herdoen was zou paus Franciscus niet herkozen worden", zei een Curiekardinaal die deelnam aan het jongste conclaaf.

Ook heel wat bedienden van het Vaticaan zijn kregelig. Sinds februari zijn nieuwe aanwervingen bevroren, zullen overuren niet meer betaald worden en is in sommige diensten de prikklok ingevoerd. Daarbij komt dat promotie ook niet meer gegarandeerd is zoals voorheen, wat paus Franciscus niet in dank wordt afgenomen.