Protest tegen extra zondagsopeningen Antwerpen

Aan de Antwerpse Grote Markt, naast het stadhuis, hebben vakbonden en winkelpersoneel maandagavond actiegevoerd tegen de plannen van het stadsbestuur om (meer) zondagsopeningen mogelijk te maken in de binnenstad. Ze deden dat voor aanvang van de maandelijkse gemeenteraadszitting. Volgens de vakbonden is er onder het personeel uit de sector geen draagvlak voor extra zondagsopeningen en zou er ook geen bijkomende omzet en dus tewerkstelling door gegenereerd worden.

De actievoerders verzamelden onder het motto "Op zondag niet, schat! ". Volgens BBTK en LBC-NVK zijn zondagsopeningen slechts winstgevend als ze bij uitzondering georganiseerd worden. Bovendien zou de consumptie er niet door stijgen, maar slechts van tijdstip verschuiven. Door de bijkomende kosten voor de winkels zouden echter wel de prijzen stijgen, zodat ook het voordeel voor de klant grotendeels verdwijnt.

De vakbonden hielden naar eigen zeggen onlangs een gezamenlijke enquête onder winkelpersoneel uit de Antwerpse binnenstad. Van de 918 respondenten ziet 78 procent het niet zitten om extra zondagswerk uit te voeren. Zevenendertig procent zou zelfs overwegen in dat geval ontslag te nemen, terwijl de rest een extra verloning of compensatie wil - wat niet wettelijk voorzien is.

De extra zondagsopeningen zijn mogelijk omdat het stadsbestuur aan de federale regering gevraagd had om de Antwerpse binnenstad als toeristische zone te erkennen. Nadat eerst minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) toestemde, gaf vorige week ook minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) groen licht.

Het stadsbestuur wil winkeliers de keuze laten om de zondagsopeningen al dan niet in te voeren en onderhandelt met verschillende partners over eventuele promotiecampagnes.

Meest gelezen