Restaurant zet afval na 2 jaar buiten

Na twee jaar heeft "Sandwich me in" evenveel afval geproduceerd als een gemiddeld restaurant in één uur doet. Truth Atlas kon binnenkijken in Chicago.

Na twee jaar zet Justin Vrany (36) het afval van zijn restaurant in Chicago buiten. Er is echter amper afval om buiten te zetten. Het restaurant "Sandwich me in" werd namelijk in 2012 geopend met het doel om zo weinig mogelijk afval te produceren. Het afval van twee jaar ver, weet Vrany nu in één vuilniszak te verzamelen. Het meeste van dat afval is dan nog niet eens afkomstig van het restaurant zelf, maar wel van de wegwerpbekers van de klanten.

Milieubewust kunnen we de eigenaar dus echt wel noemen. Hij koopt enkel vers, seizoensgebonden voeding van lokale boeren en hij weet werkelijk alles in zijn menu te verwerken. Zo gaat het kippenvel krokant gerookt in een salade en op basis van de beenderen maakt hij een bouillon voor de soep.

Als er dan toch nog restjes zijn, recycleert hij die of laat hij ze wegvoeren naar de composthoop van een lokale boer. Bewerkte levensmiddelen komen zijn zaak niet binnen, want die brengen met allerlei verpakkingen heel wat afval met zich mee.

Het restaurant zelf is bovendien ook opgebouwd uit gerecycleerd materiaal. Zijn keuken draait dan weer volledig op zonne- en windenergie. "Laat de wereld een beetje beter achter dan dat je hem zelf gevonden hebt", is dus een spreuk die terecht aan de muren van het restaurant prijkt.