Ring van vuur op Antarctica en in Australië

De eerste zonsverduistering van het jaar is uitgerekend voor vandaag. Op enkele plaatsen in de wereld zal de zon te zien zijn als een ring van vuur. In België zal helaas niets waar te nemen zijn.
Annulaire zonsverduistering op de Malediven in 2010.

De zonsverduistering die vandaag om 8.15 uur Belgische tijd gepland staat, is een ringvormige of annulaire zonsverduistering. De maan is daarbij zo ver van de zon verwijderd, dat ze de zon slechts gedeeltelijk kan verduisteren. Het onbedekte deel van de zon zorgt dan voor een lichtgevende rand rondom de maan, wat het fenomeen van een vuurring geeft.

Een annulaire zonsverduistering duurt maximaal 12 minuten. Toch zullen we in België sowieso niet van het spektakel kunnen meegenieten. De hele eclips is slechts te volgen vanop een heel klein deel van Antarctica. Delen van de eclips zijn dan weer wel te volgen in Australië. 

Maansverduisteringen komen enkel voor bij volle maan, zonsverduisteringen enkel bij een nieuwe maan. Wanneer er een maansverduistering is geweest, volgt meestal ook een zonsverduistering bij nieuwe maan. Op 15 april was er dus een maansverduistering, waarvan de helft van de wereldbevolking kon meegenieten. In België was de maan echter al onder en ook toen moesten we dus het weerfenomeen aan ons laten voorbijgaan.