Van Besien: "We gaan onze ziel niet verkopen voor de macht"

Als het van Groen-voorzitter Wouter Van Besien afhangt, zal zijn partij na 25 mei zowel op Vlaams als op federaal niveau tot de regering toetreden. Dat zegt hij in een interview met De Tijd. "We staan te popelen, maar enkel vanuit een inhoudelijke gedrevenheid en niet omdat we er ook nog eens willen bij zijn."

Ruim tien jaar geleden is het inmiddels dat Groen, toen nog Agalev, na een regeringsdeelname electoraal van de kaart werd geveegd en uit het parlement verdween. In De Tijd maakt Groen-voorzitter Wouter Van Besien duidelijk dat dit trauma intussen helemaal is verteerd.

"Op lokaal niveau en in Brussel hebben we voldoende aangetoond dat we kunnen groeien na enkele jaren te hebben bestuurd. Bovendien hebben we lessen getrokken uit die regeringsdeelname. Agalev voelde zich verantwoordelijk voor elke beslissing van de regering-Verhofstadt. Dat zal ons nu niet meer overkomen."

"Mensen goesting doen krijgen om op Groen te stemmen"

Met een score van om en bij de 10% in de peilingen, is het niet uitgesloten dat Groen na 25 mei een belangrijke speler wordt bij de regeringsvorming. Van Besien voelt alvast veel voor een scenario waarbij zijn partij tot één of meer regeringen toetreedt. "We staan te popelen, maar enkel vanuit een inhoudelijke gedrevenheid en niet omdat we er ook nog eens willen bij zijn."

"We stappen enkel in een regering als die werk maakt van een rechtvaardiger fiscaliteit, van een groener energiebeleid en van het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg. We gaan onze ziel niet verkopen voor de macht. Daarom is het weinig waarschijnlijk dat we een regering vormen met de N-VA. We sluiten de partij niet principieel uit, maar onze standpunten liggen enorm ver uiteen."

Wordt Van Besien in het geval van een regeringsdeelname zelf minister of staatssecretaris? "We spreken pas na de verkiezingen over eventuele postjes. De opdracht is nu mensen goesting te doen krijgen om op Groen te stemmen. Trouwens, ik ben graag partijvoorzitter en ik zie geen redenen om bij de voorzittersverkiezingen van 15 november niet opnieuw kandidaat te zijn."

lees ook