Waals grensgemeente dreigt met boycot verkiezingen

De gemeenteraad van Vresse-sur-Semois wil haar inwoners oproepen om de verkiezingen van 25 mei te boycotten als de dienstverlening van de telecomoperatoren en de elektriciteitsbedrijven op het grondgebied van de grensgemeente niet verbetert.
BELGA/JANSENS

Het gemeentebestuur van Vresse-sur-Semois, in de provincie Namen, klagen al jaren over de gebrekkige dienstverlening. Zo hebben de inwoners van deelgemeente Pussemange regelmatig te maken met elektriciteitsonderbrekingen en haperende telefoonverbindingen. Op school is er geen internetverbinding en de leerlingen moeten zich verplaatsen naar een naburig dorp om te surfen op het internet.

In Sugny stapelen de elektriciteitspannes zich eveneens op. De gemeente is ook niet uitgerust met een voldoende sterk glasvezelnetwerk, waardoor driekwart van de inwoners zich niet kan abonneren op Belgacom TV.

In een goedgekeurde motie dringt de gemeenteraad er bij Belgacom, de gsm-operatoren en nutsleverancier Ores op aan om actie te ondernemen. En de gemeente richt zich nu ook tot de politieke partijen. Ze vragen van de politici dat ze ervoor zullen zorgen dat burgers uit verafgelegen regio's over dezelfde dienstverlening zouden kunnen beschikken als de inwoners van een stad.

"Blijft een sterk engagement van de democratische politieke partijen uit, dan zal de gemeenteraad een boycot van de volgende verkiezingen voorstellen, of zich verzetten tegen de organisatie ervan", zo luidt het.

lees ook