Zandbak-campagne in Franstalig België - Laporte

Gewoonlijk op de laatste ministerraad na de ontbinding van het Parlement die de verkiezingscampagne definitief op de sporen zet, tonen de regeringspartners steeds een grote hoffelijkheid tegenover hun toekomstige verkiezingsconcurrenten. Cadeautjes uitwisselen en mooie Pepsodent-glimlachen krijgen dan nog een laatste kans om aan de burger wijs te maken dat politici ook beleefde en zelfs geciviliseerde mensen blijven.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Deze keer was het niet anders maar toch...Indien U de beelden aandachtig en van dichtbij bekijkt zal U daar veel geforceerde glimlachen en vertrokken gezichten ontdekken. Vooral dan, begrijpen wie kan, bij de Franstalige ministers. Didier Reynders, bijvoorbeeld kon amper lachen met Elio Di Rupo en de tomatensaus van Maria, de kokkin van de Zestien...

Nimbyvliegangst

Alvorens zich naar de raad te geven vielen er inderdaad nog harde klappen - te zien door camera's en journalisten - tussen de regeringspartners over de lawaaioverlast van de vliegtuigen die vanaf Zaventem vertrekken of daar landen. Op een nogal onbegrijpelijke en irrationele manier is dit tot nu toe – hopelijk zal het nog veranderen... - “het” thema waarmee de Franstalige partijen zich profileren in Brussel.

Het is natuurlijk gemakkelijk de verantwoordelijkheid door te sturen naar de... Vlaamse partijen die de nachtrust van de inwoners van de Noordrand willen beschermen en weinig respect koesteren voor een overwegend Franstalig Brussel.

Bingo: “'t is mijn fout niet, Mijnheer, 't zijn de Vlamingen”... Se non e vero e bene trovato...

Een brug te weinig over het kanaal

Nochtans zijn ze het eens om u te vertellen dat dit natuurlijk niet het belangrijkste is voor het Hoofdstedelijk gewest maar het is veel gemakkelijker te “verkopen” aan de publieke opinie dan de armoedeproblemen en de moeilijkheden van de meest verwaarloosde wijken waar de integratieproblemen het gevolg zijn van een zekere verwaarlozing en onverschilligheid van de politieke elites.

Maar ja in die arme wijken rond en over het kanaal komen ze amper en ze scoren ook vlugger met communautaire tweespalt waar ze beter kunnen overkomen als de “champions” van de Francofonie...
Nochtans wordt het dringend tijd dat de Brusselse politici daar echt gaan investeren. Figuurlijk en letterlijk. En verder gaan in hun analyses dan alleen een zekere islamofobie te verspreiden.

U zal me dan misschien repliceren dat de grote lijsten ook hun “immigratiequota's” hebben. Zeker en vast maar zijn ze zich er wel bewust van dat het niet volstaat stemmen te ronselen om sommige hectische toestanden te verbeteren?

Bij al de belangrijkste Franstalige partijen heeft men zijn exotische stemmenrapers maar wanneer men verder gaat, stelt men, triestig genoeg, vast dat zij, ofwel niet echt het woord krijgen, of, erger nog, dat ze niet helemaal hun onderwerp beheersen. En wees gerust, na de verkiezingen zal het weinig veranderen. Verleden keer, in 2009 dus, draaide de publieke en politieke interesse rond de hoofddoek van Mahinur Ozdemir. Vijf jaar later, ligt niemand wakker van het werk van die Brusselse-Turkse madam van de CDH...

Nog Waalse kemphanen

In Wallonië ligt het peil ook heel laag in het begin van de campagne. Tussen de Parti socialiste en de Mouvement réformateur is het meer dan ooit oorlog. Voor Elio Di Rupo gedraagt Didier Reynders zich als een cynische, hoogmoedige en arrogante pauw... En wanneer Paul Magnette het heeft over collega-voorzitter Charles Michel heeft hij het over iemand die met een gouden lepel, of, meer nog, met een... pollepel in de mond geboren is...

Verder proberen de socialisten de Waalse kiezer in de war te brengen door hem te vertellen dat een stem voor de liberalen, in feite, een stem voor de N-VA zal zijn. Het succes is natuurlijk verzekerd want de Vlaamsnationalistische partij is de duivel voor een groot aantal Franstaligen die zich moeilijk zouden kunnen verzoenen met grote politieke verschuivingen. Om het dan nog niet te hebben over Bart De Wever, absolute boeman lang deze kant van de “bietengrens”...

Lawaaierige Klein Duimpjes

Nochtans is het verre van zeker dat de grootste partijen geen pluimen zullen verliezen op 25 mei. In al de peilingen, zowel die van “La Libre” en de RTBF als die van andere media stijgen de populistische formaties op een onrustwekkende manier. Zowel die van links dan van rechts.

Tot nu toe hebben de MR-kopstukken nog niet veel verteld over de Parti Populaire van Mischaël Modrikamen die het beter doet dan de liberale scheurlijst La Droite. Maar bij de Waalse socialisten is men al fel bezig de PTB, de evenknie van de PVDA +, frontaal aan te vallen. Soms in heel apocalyptische termen: op 25 mei zal elke stem tellen heeft de Eerste minister-kandidaat toevertrouwd aan zijn trouwste supporters uit Bergen. En dus elke stem die naar de PTB zou gaan is een verloren stem voor de PS. En indien het zo ver komt verdwijnen natuurlijk een zeker aantal sociale – socialistische?- voordelen...

Raden ook wat de meest extreme partijen zullen scoren. De peilingen sluiten inderdaad niet uit dat uiterst rechts ook teleurgestelde kiezers in haar kielzog zou kunnen meenemen.
Het is echt onbegrijpelijk dat Laurent Louis en zijn “Debout les Belges” niet slecht scoren in de peilingen alhoewel het een beweging is die buiten de haat voor de “andere” en het verwerpen van de democratische principes, geen programma kan voorschotelen.

Nog een laatste opmerking: de rattachisten stijgen absoluut niet. Noch de Rassemblement Wallonie-France of zijn simili-splinterbroertjes komen van de grond. Separatisme is dus blijkbaar steeds minder aan de orde van de dag bij “de Walen”... maar dat zal zeker de na-verkiezingsperiode serener maken!
 

(Christian Laporte is politiek verslaggever bij La Libre.)

In de komende 4 weken laten we iedere dag minstens één campagnewatcher op u los.
Daar zijn politologen bij, jazeker, maar ook auteurs die we hebben aangesproken omwillen van hun frisse kijk op de kiescampagne.
Ze hebben allemaal een vaste dag in de week. Jens Cardinaels (hoofdredacteur van het studentenblad Veto) heeft de spits afgebeten, de niet onbekende Carl Devos sluit op 24 mei het campagnewatchen af.

Moderator

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.