Zuid-Koreaanse president biedt verontschuldigingen aan na ferryramp

Park Geun Hye, de Zuid-Koreaanse president, heeft haar verontschuldigingen aangeboden voor de manier waarop de overheid gehandeld heeft na de schipbreuk van 16 april, waarbij bijna driehonderd mensen om het leven kwamen. Dat meldt persbureau Yonhap. Ze kondigde ook aan dat er een nationaal veiligheidsministerie zal worden opgericht.

"Het doet me pijn dat zo veel kostbare levens verloren gingen. Ik heb er zoveel spijt van dat ik de problemen die al zo lang bestaan, niet kon oplossen en de ramp niet kon vermijden", zei de president (foto).

Zuid-Korea zal een ministerie van Veiligheid oprichten binnen het kabinet van de premier, dat zich moet bezighouden met grote ongevallen. "Er moet worden nagedacht over veiligheidsmaatregelen, om zo het land helemaal te hervormen", aldus de president.

Bij de scheepsramp kwamen al zeker 193 mensen om, voornamelijk scholieren die op schoolreis waren. 109 anderen zijn nog vermist. De families van de slachtoffers hebben de overheid ervan beschuldigd te traag en niet op de goede manier te hebben gehandeld.

Zondag bood premier Chung Hong-Won zijn ontslag aan. Hij verklaarde dat hij zijn verantwoordelijkheden moest opnemen omdat hij het ongeval niet kon vermijden en de gevolgen ervan niet op een correcte manier kon beheren.