"Een waanidee dat alles meetbaar en kwantificeerbaar is "

In een opmerkelijke open brief op Facebook haalt professor klinische psychologie Paul Verhaeghe (UGent) hard uit naar de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) V, die als de bijbel van de psychiatrie beschouwd wordt. Hij neemt de drang om van alles een stoornis te maken op de korrel en suggereert dat de auteurs misschien zelf wel met een stoornis kampen.

Verhaeghe voert al jaren een strijd tegen de DSM, omdat hij het niet eens is met de kenmerken die de auteurs aan bepaalde stoornissen toeschrijven. In zijn brief haalt Verhaeghe het handboek helemaal onderuit. "De wetenschappelijke grond daarvan is zo goed als nul", klinkt het.

De nieuwste editie, de DSM V, dateert van vorig jaar. Er werden meer dan honderd nieuwe stoornissen in opgenomen. Zo is rouwen voortaan een vorm van depressie, zijn de criteria voor ADHD versoepeld en door menstruatie zijn vrouwen psychisch gestoord. "Laat maar komen die pil", spot Verhaeghe.

"De Amerikaanse auteurs hebben evenwel een van de belangrijkste stoornissen van onze tijd over het hoofd gezien (lijden ze er zelf aan?), een stoornis die zo wijd verbreid is dat ik vrees voor een epidemie", schrijft hij sarcastisch. "Binnen de huidige trend naar debiliteitsbevorderende afkortingen benoem ik dit nieuw label als PEED, wat staat voor Pseudo-Efficiency and Effectivity Disorder."

"In hoge mate besmettelijk en schadelijk voor de omgeving"

Volgens Verhaeghe kan je een PEED-patiënt onder meer aan volgende kenmerken herkennen:

  • "De betrokkene lijdt aan het waanidee dat alles meetbaar en kwantificeerbaar is en produceert agressieve uitvallen wanneer hij op dit punt terecht gewezen wordt."
     
  • "De betrokkene lijdt aan registratiedwang, waarbij hij vooral gedrag en kenmerken van anderen wil registreren. Slechts bij hoge uitzondering past de betrokkene dit ook op zichzelf toe."
     
  • "De betrokkene is zeer gevoelig voor veranderingen en eist een volledig voorspelbare en gestandaardiseerde omgeving. Zelfs banale variaties lokken angst- en/of woede-aanvallen uit. (Dit geldt niet voor de vele wijzigingen die hij zelf invoert.)"


"Deze stoornis behoort tot de ruimere groep van angststoornissen, is in hoge mate besmettelijk en in alle gevallen schadelijk voor de omgeving", besluit Verhaeghe, die duidelijk het liefst komaf zou maken met de DSM. "Bij ernstige gevallen dient euthanasie in overweging genomen te worden."