"Oekraïense ordediensten machteloos in het oosten"

De Oekraïense politie en de Oekraïense veiligheidsdiensten staan machteloos om de onrust in het oosten van het land te bedwingen. Dat heeft de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov toegegeven. Toertsjinov wil nu vooral voorkomen dat de onrust uitbreidt naar de rest van het land.
AP2014

"Ik zal eerlijk zijn", zei Toertsjinov tijdens een ontmoeting met de regionale gouverneurs. "Vandaag zijn de veiligheidsdiensten niet in staat om de toestand in de regio's Donetsk en Loegansk onder controle te krijgen." Hij gebruikte zelfs het woord "machteloos" en erkent dat de lokale autoriteiten soms samenwerken met de opstandelingen of ze zelfs helpen.

De interim-president heeft de gouverneurs gevraagd te beletten dat de onrust overslaat naar andere regio's. Vooral in de regio's Charkov en Odessa zou nieuwe onrust dreigen.

Eerder vandaag hebben pro-Russische activisten een overheidsgebouw bezet in de oostelijke stad Gorlovka. In totaal worden nu al een 12-tal overheidsgebouwen in het oosten bezet gehouden.

De activisten eisen op zijn minst meer autonomie, in sommige gevallen zelfs aansluiting bij Rusland. Ze houden ook een aantal mensen gegijzeld, onder wie ook een groep waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Volgens Oekraïne zit Rusland achter de onrust in het oosten van het land, wat Moskou dan weer ontkent. In elk geval spreekt de meerderheid van de bevolking in Oost-Oekraïne Russisch, en eerder heeft Moskou al de Krim ingelijfd na een dubieus referendum waarbij een meerderheid zich voor afscheiding van Oekraïne had uitgesproken.

Eerder deze week hebben zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie bijkomende sancties tegen Moskou afgekondigd. Intussen lijkt het er steeds meer op dat Kiev zijn greep op het oosten van land meer en meer aan het verliezen is.