"Primitieve afbeelding van Jezus ontdekt"

In een tombe in Egypte is volgens archeologen een primitieve afbeelding van Jezus ontdekt. Het zou een van de oudste afbeeldingen kunnen zijn, schrijft de Spaanse krant La Vanguardia.

Josep Padrò staat aan het hoofd van het Catalaanse onderzoeksteam dat al meer dan 20 jaar onderzoek doet in het Egyptische Al Bahnasa, zo'n 160 km ten zuiden van Caïro. "Onlangs deden we een uitzonderlijke vondst", zegt Padrò. Op de muren van een ondergrondse tombe werd een afbeelding gevonden van een jongeman met krullend haar en opgeheven handen. Het handgebaar zou, volgens de theorie dat het een Jezus-afbeelding voorstelt, een zegening uitbeelden. De afbeelding is omringd door een Koptische tekst, die eerst nog ontcijferd moet worden. In het beste geval kan de tekst verder de identiteit van de afgebeelde onthullen.

De tombe waar de afbeelding werd ontdekt, zou uit de 6e of 7e eeuw dateren. De archeologen denken dat de tombe de begraafplaats was van een bekende schrijver en een groep priesters. Onder meer de vondst van een unieke, nog steeds gevulde inktpot zou daarvoor bewijs moeten leveren.