"Reynders wil premier worden van regering met N-VA"

"Didier Reynders (MR) wil eerste minister worden van een regering met de N-VA. Dat is een vaststaand feit." Dat zegt SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte in De Morgen. Hij ziet een "schijnmanoeuvre" in de recente uitspraken van MR-voorzitter Charles Michel.
Nicolas Maeterlinck

De Morgen ging mee huisbezoeken afleggen in het spoor van Johan Vande Lanotte. En dat doet de SP.A-vicepremier nog steeds met overgave. "Wat er nu op het spel staat, daar heb ik 25 jaar voor gewerkt. Dat laat ik niet teloorgaan. Ik ben nog nooit zo gemotiveerd geweest, nog nooit heb ik zo scherp gestaan tijdens een campagne", zegt hij.

In de gesprekken die hij heeft, komt de N-VA vaak aan bod. "We leven nu in een land waar sociale gelijkheid effectief de kern van het beleid is. Maar N-VA zegt letterlijk dat ze terug wil naar de jaren tachtig. Zij kunnen in vijf jaar tijd in een vingerknip teniet doen wat wij in een kwarteeuw hebben opgebouwd. Als we daar niet tegen ageren, dan moet SP.A niet aan politiek doen."

Dat de partij van De Wever geen partners zal vinden aan de andere kant van de taalgrens, gelooft Vande Lanotte niet. "MR-voorzitter Michel mag nog zo hard roepen dat N-VA niet aan tafel mag bijschuiven wanneer zij aan zet zijn. Artikel 195 (dat een staatshervorming regelt) is niet ter wijziging voorgelegd, enkel en alleen opdat MR de handen vrij kan houden. Let op mijn woorden. Dat is een schijnmanoeuvre. Didier Reynders wil eerste minister worden van een regering met N-VA. Dat is een vaststaand feit."

Links legt het in de peilingen af tegen rechts, ziet ook Vande Lanotte. "Natuurlijk is de grondstroom in Vlaanderen rechts. De feiten zijn de feiten. SP.A is om en bij de 15 procent waard nu, Groen in het beste geval 10 procent. Dan kun je toch niet beweren dat de Vlaming een links beestje is? Maar dat wil toch niet zeggen dat je niet tegen de stroom moet inroeien?"

Vande Lanotte wil de huidige coalitie voortzetten. "Een tripartite is het enige alternatief voor een regering met N-VA", klinkt het. Maar gaat dat dan niet in tegen de wil van de Vlaming? "Een regering wordt nog steeds gevormd door een meerderheid. Ook wanneer de grootste partij daar dan niet inzit, blijft ze wel gedragen door het gros van de bevolking", antwoordt het SP.A-boegbeeld.

lees ook