"Rutte dreigde in 2012 met vertrek uit eurozone"

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) zou in de zomer van 2012 gedreigd hebben om uit de eurozone te stappen. Dat staat vandaag te lezen in een interview met Herman Van Rompuy in de Volkskrant. Hij zou niet akkoord geweest zijn met de ideeën van Van Rompuy.
AP2013

Het interview vond plaats naar aanleiding van de lancering van het boek van Van Rompuy, "Europa in de storm". Daarin zou staan dat de lancering van hervormingscontracten door Van Rompuy niet in goede aarde viel bij Rutte. De bedoeling van die hervormingscontracten was om zo noodzakelijke economische hervormingen per lidstaat af te sluiten. Rutte dreigde volgens sommigen met "het vertrek van Nederland uit de eurozone".

Van Rompuy ontkent niet dat dat gezegd geweest is, maar verzwakt het enigszins: "Ik was verwonderd, maar nadien heb ik nooit gevoeld dat Rutte die dreiging echt ging doorvoeren. Het was eerder een sterk statement, waar ik in grote mate rekening mee heb gehouden." Volgens sommigen was de uitspraak van Rutte ook eerder een geval van verkiezingskoorts voor de Tweede Kamerverkiezingen dan echt een dreigement.

In Nederland wordt behoorlijk heftig gereageerd op de uitspraken. PVV-voorzitter Geert Wilders eist dat de Tweede Kamer terugkomt uit het meireces, om over de kwestie te debatteren. Ook de andere partijen, de SP en GroenLinks willen meer uitleg van Rutte.

lees ook