"Uitzonderlijke, immense" grot ontdekt in Sprimont

Speleologen hebben in Sprimont een immense grot ontdekt. Ze hebben tot nu toe meer dan 3.000 meter aan galerijen blootgelegd, met prachtige en grote zalen, waar een rivier doorloopt. Dat schrijven de kranten van de Franstalige uitgever Sudpresse.
REMY WENGER/LITHOPLUTON.CH/LOOK AT SCIENCES/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Een speleoloog onderzoekt de Choranche-grot in Frankrijk (archieffoto)

Het waren twee speleologen van 70 en 73 jaar die de grot ontdekten in een steengroeve in Sprimont, inmiddels al anderhalf jaar geleden. De ontdekking werd geheim gehouden om eerst alle administratieve verwikkelingen af te handelen, vooral met de uitbaters van de steengroeve.

Volgens de speleologen en onderzoekers van de Universiteit van Luik (Ulg) gaat het om een "erg belangrijke" ontdekking. "De zalen en galerijen bevatten veel en waardevolle geologische informatie en informatie over de sedimenten. Ze bevatten zeldzame en erg rijke formaties en afzettingen, uniek voor deze streek. En de geologische gegevens zijn ook goed bewaard gebleven doorheen de tijd", zo zeggen de onderzoekers aan de kranten van Sudpresse.

De ontdekkers gaven de grot de naam Noû Bleû. De grot wordt nog voort onderzocht en bestudeerd.

Moeilijk toegankelijk

De grot is momenteel nog erg moeilijk toegankelijk. Volgens de burgemeester van Sprimont is een toeristische exploitatie "mogelijk, maar niet gemakkelijk op poten te zetten". Bovendien ligt de grot op privéterrein, wat een eventuele exploitatie complex maakt.