"Verdeling van rijkdom is grootste uitdaging van deze tijd"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft er geen probleem mee dat topmanagers meer verdienen dan mensen die hun kantoor komen schoonmaken. "Maar die schoonmakers moeten op het einde van de maand kunnen rondkomen van hun loon en uitzicht hebben op een menswaardig pensioen", zegt Tobback aan De Tijd. "De verdeling van de rijkdom is de grootste uitdaging van deze tijd."
Nicolas Maeterlinck

Tobback ziet naar eigen zeggen grote gelijkenissen tussen de wereld vandaag en het tijdperk van de industriële revolutie, "toen het socialisme ontstond". "Wie in het midden van de negentiende eeuw over de juiste technologische kennis beschikte, kon daar ongelooflijk rijk mee worden. De rest moest tevreden zijn met de kruimels. Vandaag creëren de Zuckerbergs (de topman van Facebook, red.) en Gates (Microsoft) van deze wereld opnieuw superrijkdommen, maar dat geld blijft op hun rekening staan."

Volgens de SP.A-voorzitter is de loonkloof te groot aan het worden. Hij noemt de verdeling van de rijkdom onomwonden de grootste uitdaging van deze tijd. De Vlaamse socialisten stellen een meerwaardebelasting op aandelen, een "vermogenswinstbelasting", voor. "Maar we hebben niets tegen rijke mensen", zegt Tobback er onmiddellijk bij. "Ik heb wel problemen met rijke egoïsten die niet willen bijdragen."

Naar aanleiding van 1 mei, en op minder dan vier weken van de verkiezingen, wil Tobback "de mensen weer hoop en perspectief bieden". "Want ze zijn bang: voor hun job, hun loon, de kwaliteit van het onderwijs voor hun kinderen en hun pensioen. De N-VA doet er alles aan om die schrik te voeden."

Op verkiezingszondag 25 mei is de keuze wat Tobback betreft simpel. "Een regering met de N-VA zal een regering zonder de SP.A zijn, en omgekeerd."

lees ook