Afghaanse troepen doden 60 militanten bij Pakistaanse grens

Het Afghaanse leger heeft met de steun van westerse luchttroepen minstens 60 Haqqanirebellen gedood in de buurt van de Pakistaanse grens. Dat maakte de Afghaanse inlichtingendienst zelf bekend. De aanval is een van de grootste acties ooit tegen Haqqani, een groepering die banden heeft met Al Qaeda. De Amerikaanse legerleiding liet weten de druk op die terroristische groepering nog te willen opvoeren, voor hun troepen dit jaar het land verlaten.
2009 AP

Aanleiding voor de gevechten was de bestorming van de Afghaanse inlichtingendienst in de zuid-oostelijke provincie Paktika, waar Haqqani zijn uitvalsbasis zou hebben. Honderden rebellen hebben de Afghaanse basis bestormd, zo meldt het Nationaal Directoraat voor de Veiligheid in een mededeling. Maandag vielen er zeker al 50 doden in Paktika toen de taliban enkele Afghaanse legerbasissen probeerden te bestormen. De internationale troepenmacht onder leiding van de NAVO weigerde toen alle commentaar. Er vielen ook aan hun kant twee doden.

Het Haqqaninetwerk, dat trouw zweert aan talibanleider Mullah Mohammad Omar, wordt verantwoordelijk geacht voor enkele van de meest bloedige aanvallen tijdens de oorlog in Afghanistan. De groepering viseerde onder meer hotels in Kaboel waar veel toeristen logeerden. Ze zaten ook achter het bombardement op de Indiase ambassade, een aanval op de Amerikaanse ambassade en verschillende pogingen om vrachtwagens op te blazen.

De VS beschouwt Haqqani sinds 2012 als een terroristische organisatie. Ze beschuldigen Pakistaanse spionnen ervan het netwerk te steunen en te gebruiken als een voet tussen de deur om zo aan invloed te winnen tegenover aartsrivaal India. Pakistan ontkent dat in alle toonaarden.

Opstandelingen wilden met een groots opgezette geweldcampagne de Afghaanse presidentsverkiezingen van deze maand verstoren. Toch verliep de verkiezingsdag vrij vredevol. Terwijl het land zich voorbereidt op een tweede verkiezingsronde in juni, wordt er gevreesd voor meer aanvallen van rebellen.