Binnenkort pil die honger stilt?

Wetenschappers ontdekten een 'anti-honger'-molecule die het hongergevoel kan onderdrukken. Een pil die de honger stilt, komt opeens wel heel dichtbij. De onderzoekers hopen daarmee obesitas te genezen, zonder dat er operaties aan te pas moeten komen.

Onderzoekers van het Imperial College in London onderzochten het voldane gevoel dat de mens kan hebben na het eten van groenten en fruit. Zo ontdekten ze dat er vezels zijn die acetaat lossen in de darmen. De acetaat-molecules eindigen vervolgens bij de hypothalamus, die in het brein het hongergevoel controleert. 

Groenten en fruit eten, helpt dus al zeker om het hongergevoel te onderdrukken. Toch hopen de onderzoekers met een pil hetzelfde effect te bekomen. Die pil zou dan op basis van acetaat zijn. "In de toekomst kunnen we wellicht obesitas aanpakken zonder dat er nog operaties aan te pas komen", zegt professor David Lomas aan de krant The Telegraph. Toch geeft hij toe dat er nog heel wat extra onderzoek vereist is. "De grootste uitdaging is om acetaat in een veilige dosis aan de mens toe te dienen", aldus Lomas.

Meest gelezen