Brief Paul Verhaeghe

NIEUWE STOORNISSEN
ROUWEN IS VORM VAN DEPRESSIE, CRITERIA VOOR ADHD NOG SOEPELER EN DOOR MENSTRUATIE ZIJN VROUWEN PSYCHISCH GESTOORD!

De nieuwste editie van het meest gebruikte classificatiesysteem in de psychiatrie, de zogenaamde DSM 5.0 is ondertussen op de markt. De wetenschappelijke grond daarvan is zo goed als nul (lees het nieuwe boek van Stijn Vanheule daarover), maar toch wordt het overal gebruikt. In vergelijking met de vorige editie zijn er meer dan honderd nieuwe “stoornissen” bij gekomen. Rouw is geen rouw meer, maar een vorm van depressie (laat maar komen die pil), de criteria voor ADHD worden versoepeld (nog meer rilatine) en eindelijk wordt bevestigd wat macho mannen al lang wisten: vrouwen zijn psychiatrisch gestoord in de periode vlak voor hun menstruatie. De Amerikaanse auteurs hebben evenwel een van de belangrijkste stoornissen van onze tijd over het hoofd gezien (lijden ze er zelf aan?), een stoornis die zo wijd verbreid is dat ik vrees voor een epidemie. Vandaar dat ik meteen een aanvulling voorstel voor editie DSM 5.1. Binnen de huidige trend naar debiliteitsbevorderende afkortingen benoem ik dit nieuw label als PEED (uit te spreken als pie ie ie die), wat staat voor Pseudo-Efficiency and Effectivity Disorder. Als diagnostische criteria stel ik het volgende voor:

PSEUDO EFFICIENCY AND EFFECTIVITY DISORDER (PEED)

Deze diagnose wordt toegekend indien de betrokkene minstens drie van de vijf volgende kenmerken vertoont:

A. Betrokkene lijdt aan het waanidee dat alles meetbaar en kwantificeerbaar is en produceert agressieve uitvallen wanneer hij op dit punt terecht gewezen wordt.

B. Betrokkene lijdt aan registratiedwang, waarbij hij vooral gedrag en kenmerken van anderen wil registreren; slechts bij hoge uitzondering past betrokkene dit ook op zichzelf toe.

C. Betrokkene is zeer gevoelig voor veranderingen en eist een volledig voorspelbare en gestandaardiseerde omgeving; zelfs banale variaties lokken angst- en/of woede-aanvallen uit.
Nb: dit geldt niet voor de vele wijzigingen die hij zelf invoert.

D. Het taalgebruik van de betrokkene wordt in toenemende mate onbegrijpelijk, en verwijst niet meer naar een herkenbare realiteit.

E. Betrokkene lijdt aan grootheidswaanzin en is ervan overtuigd dat de organisatie waartoe hij behoort, door zijn toedoen alleen maar beter wordt.

Deze stoornis behoort tot de ruimere groep van angststoornissen, is in hoge mate besmettelijk en in alle gevallen schadelijk voor de omgeving. Een efficiënte en effectieve behandeling is nog niet voorhanden, maar de farmaceutische industrie heeft een randomized controlled studie opgezet met een nieuw en zeer krachtig neurolepticum. Bij ernstige gevallen dient euthanasie in overweging genomen te worden.” - Paul Verhaeghe

Meest gelezen