Campagne met buffel - An Olaerts

Wat heeft een middelmatig mens met buffels? Niks. Er zijn te weinig buffels in dit land. Het is nochtans geen bezwaar. Tenslotte heeft dit land ook geen leeuwen. Er zijn wel vlaggen met leeuwen. Er zijn zelfs vlaggen met gevogelte. Maar een buffel? Wordt nooit op een wimpel geborduurd! De buffel staat voor niks. Ja, voor druppende kaas in slappe zakjes, die duurder is dan dezelfde druppende kaas in andere zakjes. Maar met een mozzarellaslaatje kun je niet vooraan in de processie lopen. Dat vinden middelmatige mensen raar.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

De buffel is niet de ster van de dierenwereld...

Nee, de buffel heeft het niet. In spreekwoorden spelen andere dieren de eerste viool. In fabels ook én op de kermis. Je kunt op de kermis nooit op een buffel gaan zitten. Komt omdat er in prentenboeken ook geen buffels staan. Nooit vraagt een bomma aan haar kleinkind op schoot: Hoe doet de buffel? Hoe doet de buffel dan? Neem kikkers, ezels, slangen en varkens. Bomma beeldt ze allemaal met overtuiging uit. Kwaak, ie-aah, ssssss en knor, zo wordt cultuur doorgegeven.

Ik herinner mij overigens maar één film met een rol voor de buffel. In Dances with wolves stoof een kudde buffels voorbij. Stofwolken overal. Bleken het achteraf geeneens buffels te zijn, maar bizons, buffaloes in het Engels. In Gent schreeuwen ze soms ook heel hard van Buffaloooh, maar evenmin komt dan de buffel in beeld. Echt waar, de Milkakoe zegt ons nog meer dan de buffel.

Misschien moet je een Chinese waarzegster zijn om het te voelen. Want wat zegt de Chinese dierenriem over het buffeltype? Deze mensen zijn heel eerlijk en oprecht. Maar ze kunnen wel heel geheimzinnig zijn over wat ze doen, tot ze een bepaald niveau van succes hebben bereikt. Vraag is of Bruno Tobback het zo heeft bedoeld en wanneer hij het zal hebben bereikt.
 

... maar de buffel is wel solidair!

In ieder geval, in Reyers Politiek, toen hij en Yasmine Kherbache over het nut van de sp.a kwamen vertellen, was er een filmpje over de buffel. Hoe doet de buffel? Hoe doet de buffel dan? Yasmine Kherbache vertelde het. De buffel is solidair! Als buffels door een leeuw worden aangevallen gaan ze poep-tegen-poep in een kringetje staan. En er bestaan wél fabels over buffels! Aesopus heeft er eentje geschreven, over een leeuw die zich verkleedde als buffel en vier waarachtige poepstaanders opvrat met huid en haar, zei Yasmine Kherbache.

Als middelmatig mens kreeg ik onmiddellijk medelijden met de buffel. Medelijden! Alsof medelijden het nut is van de sp.a. Alsof het slimme campagne was. Wat ik zag waren twee onbeholpen buffels die in een televisiestudio zaten te vertellen over de valse truc van een leeuw. Stoute, stoute leeuw! Gelukkig was er nog een wazig filmpje van YouTube, met een kudde kwade buffels in een glansrol.

Een half dozijn leeuwen lag in het hoge Afrikaanse gras een buffeljong op te peuzelen. Verschijnen ineens aan de einder, honderden buffels die de poezenbeesten met branie verdrijven. Hahaha. Het had gerust een metafoor kunnen zijn voor een gedroomde verkiezingsuitslag. Twijfelachtig blijft echter wat de middelmatige mens met buffels heeft. Ik voorspel te weinig, buffels ook.

 

(An Olaerts is columniste.)
 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.