Di Rupo: "Niemand gelooft de ommekeer van de MR"

"Niemand gelooft deze ommekeer." Zo reageert premier Elio Di Rupo (PS) in Le Soir op de verklaringen van MR-voorzitter Charles Michel dat zijn partij geen regering met de N-VA zal vormen als ze na de verkiezingen aan zet is. In dezelfde krant herhaalt Michel zijn veto tegen de partij van Bart De Wever nogmaals.
PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette.

"We hebben nul vertrouwen in de N-VA, zéro." Dat zei MR-voorzitter Michel gisteren. "Als de MR het initiatief heeft, dan zal het een regering zonder de N-VA worden." Bij de PS geloven ze er niets van. Een tactisch manoeuvre om de Franstalige kiezer te misleiden, zo luidt het.

"Dat is toch geen seconde geloofwaardig. We zijn vier weken voor de verkiezingen. Didier Reynders (MR) heeft al een ontmoeting gehad met Bart De Wever, hij is in Vlaanderen campagne gaan voeren door de bedrijfsleiders te gaan uitleggen dat het met hem mogelijk is om een programma uit te voeren dat dicht staat bij dat van de N-VA", zegt PS-voorzitter Paul Magnette in het dubbelinterview met Elio Di Rupo.

Hij heeft het ook over "draaien met de wind omdat men plots bang is geworden vier weken voor de verkiezingen". Di Rupo treedt hem bij. "Niemand gelooft deze ommekeer." Is de eigenlijke bedoeling dan om de PS buitenspel te zetten? "Dat is wel het minste dat je kan zeggen", antwoordt Di Rupo. "Dat blijft hun obsessie, hun rechtse programma realiseren, de sociale verworvenheden ontmantelen."

En zou de PS een regering kunnen vormen met de N-VA? "Wij hebben het niet nodig om vier weken voor de verkiezingen grote aankondigingen te doen om de vorige bochten te doen vergeten. Wij zijn altijd heel duidelijk geweest. Wij hebben altijd gezegd: "Ons programma is niet compatibel met dat van de N-VA"", aldus Magnette.

Michel: "Ik zeg niets nieuws"

Charles Michel herhaalt vandaag in Le Soir zijn eerdere uitspraken over de N-VA. Een zaak van duidelijkheid bieden, zegt hij. "Het is nodig dat de mensen hun stem kunnen uitbrengen met kennis van zaken. Ik zeg niets nieuws, ik heb dit altijd gezegd en herhaald dat ik niet geloof in het project van de N-VA, niet op socio-economische vlak, niet wat betreft de toekomst van ons land."

lees ook