Druivelaar planten tegen je gevel toegelaten in Overijse

In de gemeente Overijse is het vanaf nu toegelaten om een druivelaar te laten groeien tegen de gevel van je huis. Inwoners mogen daarvoor zelfs een tegel uit de stoep uitbreken. Dat heeft de gemeenteraad gisteren beslist. Er werd wel een reglement opgesteld over wat er precies is toegestaan.
AP2012

Een gemeenteraadslid uit Overijse zag de gevelbeplanting in een zustergemeente en stelde voor aan de gemeenteraad om dit ook in Overijse mogelijk te maken. Die ging akkoord en stelde een reglement op.

"Het is wel de bedoeling dat de plant in de stoep komt, en ook tegen de gevel. Men mag zomaar niet de stoep uitbreken en iets planten, maar daar hebben we in dit reglement een uitzondering op gemaakt. Bij uitzondering waren er al enkele druivelaars tegen gevels in Overijse, maar dat willen we nu ook echt gaan promoten. We zijn heel benieuwd naar het succes ervan", aldus burgemeester Dirk Brankaer.

In het reglement staat onder meer beschreven welke soorten druivelaars mogen worden aangeplant. Overijse ligt in het hart van de Vlaamse druivenstreek en wil dat erfgoed in ere houden. De gemeente wil vermijden dat zieke planten die particulieren zouden planten de druiven die in serres gekweekt worden, zouden besmetten.